17.3 C
Amsterdam

Frankrijk: pro-Turkse nieuwssite aangeklaagd na verhaal over racisme

Lees meer

Aanklagers in het Franse Bordeaux zijn tegen de pro-Turkse website Medyaturk Info een rechtszaak gestart. Dit gebeurde na een verhaal over een aanval op een Turks-Franse familie, meldt Medyaturk Info zelf.

Een Franse vrouw die met een Turkse man is getrouwd benaderde in 2019 Medyaturk Info, omdat ze racistisch belaagd zou zijn door de buren. De reactie van de politie, dat het om een gewone burenruzie ging, werd netjes in het verhaal ingevoegd, aldus Medyaturk Info. Maar in november 2020 ontving Medyaturk Info een brief dat het wordt aangeklaagd voor ‘laster en smaad’.

Medyaturk Info: ‘De Franse autoriteiten willen voorkomen dat er aangifte wordt gedaan van dergelijke racistische aanslagen door ons bang te maken door ons onder druk te zetten en ons financieel te belasten, ook al is er geen sprake van een misdrijf.’

Turkije is sinds vorig jaar in een diplomatiek conflict met Frankrijk verwikkeld, vanwege de Franse steun aan Griekenland en Cyprus in hun verzet tegen Turkse gasboringen in de Middellandse Zee. Turkije heeft bovendien felle kritiek op de wijze waarop Frankrijk de radicale islam wil aanpakken na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty.

- Advertentie -