13.8 C
Amsterdam

Frankrijk: hoogste rechter houdt hijabverbod voor advocaten in stand

Lees meer

Het hoogste gerechtshof van Frankrijk heeft een verbod op het dragen van de hijab en andere religieuze symbolen in rechtszalen door advocaten bekrachtigd. De dertigjarige islamitische advocate Sarah Asmeta, die in de rechtszaal van Lille graag een hijab wilde dragen, trok aan het kortste eind.

In zijn uitspraak noemde het Hof van Cassatie het verbod ‘noodzakelijk en passend, enerzijds om de onafhankelijkheid van de advocaat te beschermen en anderzijds om het recht op een eerlijk proces te garanderen.’ Het verbieden van het dragen van religieuze symbolen beschouwt het hof niet als discriminatie.

Asmeta zegt geschokt en teleurgesteld zijn door deze uitspraak. ‘Mijn cliënten zijn geen kinderen’, zei ze tegen het internationale persbureau Reuters. ‘Als ze mij als hun advocaat kiezen, met mijn sluier, dan is het hun keuze.’

Er is geen wet die expliciet stelt dat advocaten geen hijab mogen dragen in de rechtszaal. Wel zijn religieuze symbolen en kleding verboden voor ambtenaren in Frankrijk, vanwege de laïcité, de strenge scheiding tussen kerk en staat. Asmeta zegt dat ze overweegt haar zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te brengen.

- Advertentie -