23.1 C
Amsterdam

Frankrijk: rechtse polemist Zemmour boven Le Pen in verkiezingspeiling

Lees meer

Volgens een nieuwe opiniepeiling kan de uiterst rechtse polemist en islamcriticaster Eric Zemmour Marine le Pen verslaan in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen van 2022, als hij ervoor kiest om de zittende president Emmanuel Macron uit te dagen.

Deze peiling door bureau Harris Interactive is de eerste die Zemmour hoger peilt dan Marine le Pen van de partij Rassemblement National, de gedoodverfde uitdager van Macron. Zemmour zou tot 18 procent van de stemmen krijgen, tegen 15 tot 16 procent voor Le Pen.

De 63-jarige polemist is een controversiële figuur in Frankrijk. Hij heeft herhaaldelijk voor ophef gezorgd met ongezouten opmerkingen over immigratie, islam en nationale identiteit en is meerdere keren veroordeeld wegens haatzaaien. Vorige maand publiceerde hij een nieuw boek, waarin hij onder meer pleit voor een verbod op ‘buitenlandse’ voornamen.

Harris Interactive-enquête zegt tegen het Franse persbureau AFP nog nooit eerder zo’n snelle verandering van de opinie van de kiezer te hebben meegemaakt. Een maand geleden peilde Zemmour nog 8 procent.

Nog steeds heeft Zenmmour zich niet formeel aangekondigd als kandidaat voor het presidentschap. Wel heeft Zemmour zijn positie als televisiecommentator opgegeven om te voldoen aan de verkiezingsregels.

Volgens de opiniepeiling zou Macron alsnog de presidentsverkiezingen winnen, en in de tweede ronde 55 procent van de stemmen halen, tegen 45 procent voor Zemmour. In 2017 won Macron van Le Pen in de tweede ronde, met 66 procent van de stemmen.

- Advertentie -