18.5 C
Amsterdam

Frankrijk: sancties tegen studenten die docenten van ‘islamofobie’ betichten

Lees meer

De Franse minister van Onderwijs wil sancties tegen de islamitische en linkse studenten die twee docenten van de universiteit van Grenoble van ‘islamofobie’ hebben beschuldigd.

Begin maart werden de namen van de docenten op het universiteitsgebouw geplakt: ‘Fascisten in onze collegezalen. Islamofobie is dodelijk.’

De kwestie leidt in Frankrijk tot grote spanningen. Vorig jaar werd geschiedenisleraar Samuel Paty door een moslimextremist vermoord nadat hij zijn leerlingen een Mohammed-cartoon had laten zien.

De gevolgen zijn nog niet voorbij. Minister Frédérique Vidal wil sancties tegen de studenten die de professoren aan de kaak stelden.

De betrokken studenten hebben zich op een ontoelaatbare manier gedragen door hun docenten te belasteren op sociale netwerken, stelt de minister. Daarmee zouden ze niet alleen de reputatie van de docenten zelf geschaad hebben, maar ook die van de universiteit.

Tegen de studenten is ook een openbaar onderzoek gestart vanwege de ‘openbare belediging van een persoon door middel van woord, schrift, beeld of communicatiemiddel aan het publiek via elektronische middelen’.

De regering veroordeelde eerder al dat sommige studenten en de linkse studentenvakbond UNEF de foto’s van de docentennamen op het universiteitsgebouw op social media hadden geplaatst.

- Advertentie -