14.3 C
Amsterdam

Frankrijk sluit negen moskeeën vanwege ‘islamistisch separatisme’

Lees meer

Frankrijk heeft sinds december negen moskeeën gesloten. Dat maakte minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken) bekend.

Het harde optreden is volgens hem nodig in de Franse strijd tegen ‘islamistisch separatisme’, die is opgevoerd sinds de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty.

Sinds december heeft de Franse regering een massale en nog nooit eerder vertoonde surveillance-operatie gelanceerd, gericht op islamitische gebedshuizen, scholen en maatschappelijke organisaties.

Minister Darmanin kondigde begin december aan dat 76 moskeeën worden onderzocht omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.

Frankrijk pakte eerder al een aantal islamitische ‘vijanden van de republiek’ aan. Zo werd de islamitische NGO BarakaCity en het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) verboden.

Critici vinden dat de maatregelen veel te ver gaan. Zo zegt Human Rights Watch over het verbod op CCIF: ‘De boodschapper krijgt de schuld, in plaats van dat de bestaande discriminatie wordt aangepakt.’

- Advertentie -