22.9 C
Amsterdam

Frankrijk sluit tientallen moskeeën in een jaar

Lees meer

In een jaar tijd heeft Frankrijk bijna dertig ‘radicale’ moskeeën gesloten. Dit vertelt minister Gerald Darmanin (Binnenlandse Zaken) aan de conservatieve krant le Figaro.

Sinds november 2020 zijn in 89 moskeeën inspecties uitgevoerd naar aanleiding van beschuldigingen van radicalisering. Een derde van deze gebedshuizen is gesloten.

Ook verklaart Darmanin hij dat er actie zou worden ondernomen om nog zes andere moskeeën te sluiten. Bovendien zegt hij dat de regering zich verzet tegen de bouw van een moskee in Straatsburg, ondanks het feit dat de lokale autoriteiten de bouw hiervan hebben goedgekeurd.

Het Franse beleid wordt door Turkije met argusogen bekeken. De Turkse pro-regeringskrant Yeni Safak spreekt over ‘een voortdurende strijd tegen moslims en hun gebedsplaatsen’.

Na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die vorig jaar werd onthoofd nadat hij de controversiële Mohammedcartoons liet zien, heeft Frankrijk de strijd tegen ‘islamistisch separatisme’ opgevoerd. Critici zien dit als een strijd tegen de islam.

Vorige week bekrachtigde de Raad van State in Frankrijk de ontbinding van het Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk en de islamitische NGO BarakaCity vanwege ‘islamitische propaganda’.

- Advertentie -