21.4 C
Amsterdam

Frankrijk verbiedt zwarte beweging: ‘Racistische haatgroep’, aldus minister

Lees meer

De Franse regering gaat de Ligue de Défense Noire Africaine (Zwart-Afrikaanse Defensie Liga, afgekort: LDNA) ontbinden, melden Franse media. Deze zwarte organisatie zou oproepen tot ‘haat, discriminatie en geweld op basis van afkomst en seksuele geaardheid’ en ‘de openbare orde verstoren’ met haar demonstraties, waarbij vaak geweld is gebruikt.

LDNA wordt op sociale netwerken gedefinieerd als een ‘revolutionaire beweging voor de verdediging van de rechten van Afro-afstammelingen en Afrikanen’. Bijna 300.000 mensen zijn geabonneerd op de Facebookpagina van LDNA. LDNA-voorzitter Egountchi Behanzin omschrijft zich op Twitter als ‘politiek activist, pan-Afrikaanse verzetsstrijder, vrijheidsstrijder, revolutionair’.

In 2019 ageerde LDNA tegen een tentoonstelling over de Egyptische farao Toetanchamon, omdat het Oude Egypte zwart zou zijn en witte mensen de geschiedenis bewust zouden vervalsen. De beweging kreeg pas echt vleugels in 2020, dankzij de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten.

Verschillende partijen hebben vorig jaar de ontbinding van de LDNA geëist. Zo vroegen de rechtse Les Républicains eind 2020 om ontbinding van LDNA, nadat de LDNA-activisten stelden dat oud-president Charles de Gaulle (1890-1970) verantwoordelijk was voor de dood van miljoenen Afrikanen en dat ze daarom binnenkort zouden spugen op zijn graf, in naam van de ‘Afrikaanse martelaren’.

De directe aanleiding voor de ontbinding van LDNA waren de gebeurtenissen in de Franse gemeente Val-de-Reuil op 11 september. LDNA had opgeroepen tot demonstraties tegen de burgemeester, na een week van spanningen door een vechtpartij tussen twee kinderen. Dertig LDNA’ers bestormden het stadhuis en bestrooiden de burgemeester met bloem. Ook werd een ambtenaar omver geduwd.

Kort na de gebeurtenissen van 11 september zei de Franse minister Gérald Darmanin al dat hij LDNA, volgens hem een ‘racistische’ beweging die oproept tot ‘haat en discriminatie’, wil verbieden.

Een regeringswoordvoerder beschrijft de ontbinding van LDNA als een ‘krachtige maatregel’. ‘Onze hand beeft niet als het gaat om de verdediging van de Republiek tegen degenen die denken hem te kunnen buigen.’

De Franse staat treedt sinds de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty van vorig jaar harder op tegen radicaal geachte organisaties. Vorige week besloot de Franse Raad van State de ontbinding van het Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk en de islamitische NGO BarakaCity te bekrachtigen. Beide waren eind 2020 al ontbonden om hun ‘islamitische propaganda’.

- Advertentie -