11.3 C
Amsterdam

‘Wit-suprematistische aanslag’ op Franse moskee en school verijdeld

Lees meer

Een negentienjarige Franse man is in de kraag gevat door de Franse veiligheidsdiensten op verdenking van het beramen van een aanslag op zijn voormalige middelbare school en een moskee.

De verdachte, die zichzelf een ‘witte en nationalistische strijder’ noemt, wilde de aanslag in april 2022 plegen.

De Franse Openbaar Ministerie verdenkt hem van ‘criminele en terroristische associaties’ en is door de anti-terreurrechter in voorlopige hechtenis geplaatst. Bij een huiszoeking zijn drie wapens, ongeveer twintig messen en een notebloc gevonden met de titel ‘Mein Kampf’.

‘Het moet erger dan Columbine worden’ staat daarin genoteerd, refererend naar het bloedbad op een Amerikaanse High School in 1999. Verder zweert hij trouw aan Adolf Hitler, roemt hij de Noorse terrorist Anders Breivik, die in 2011 een aanslag pleegde met 77 dodelijke slachtoffers, en maakt hij allerlei suprematistische, seksistische en racistische opmerkingen.

Ook claimt de negentienjarige dat hij zelf seksueel is mishandeld op jonge leeftijd en door zijn klasgenoten werd geïntimideerd. Daarmee suggereert hij dat dit hoofdzakelijk de reden is voor het beramen van de aanslag op zijn voormalige school en moskee.

Hij had daarnaast een lijst gemaakt van ongeveer dertig personen op wie hij ‘wraak’ wilde nemen.

De veiligheidsdiensten kwamen hem op het spoor vanwege het contact dat hij onderhield met een achttienjarige vrouw op het sociale netwerk Telegram. Deze vrouw is begin april veroordeeld voor het plannen van een aanslag op een kerk en zit sindsdien vast.

- Advertentie -