17.9 C
Amsterdam

Frankrijk wil nóg meer moskeeën sluiten

Lees meer

Frankrijk gaat voor het einde van dit jaar nog zeker zeven moskeeën en islamitische verenigingen sluiten.

Dit heeft minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken) aangekondigd. De minister juichte op Twitter het besluit toe om de moskee in Allonnes voor tenminste zes maanden te sluiten, omdat deze jihadisme zou verheerlijken en de ‘radicale islam’ zou verdedigen. De bankrekeningen van de moskee zijn bevroren.

De minister zegt dat dertien islamitische verenigingen in Frankrijk zijn gesloten sinds het aantreden van president Emmanuel Macron in 2017. Ook zijn sinds september 2020 de verblijfsvergunningen van 36.000 buitenlanders ingetrokken op verdenking van het ‘bedreigen van de openbare orde’, aldus Darmarin.

De Franse regering treedt hard op tegen wat zij noemt ‘islamitisch separatisme’. Na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo had liet zien, besloot Frankrijk het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk en de islamitische NGO BarakaCity te ontbinden. Recentelijk is ook de organisatie Coordination contre le Racisme et l’Islamophobie ontbonden, omdat die zich aan haat, geweld en discriminatie zou schuldig maken.

Ondertussen bereidt Macron zich voor op de presidentsverkiezingen van 2022. De kans is groot dat de uiterst rechtse polemist Éric Zemmour zich ook kandidaat zal stellen. De roemruchte televisiepersoonlijkheid dankt zijn reputatie aan zijn harde kritiek op islam en immigratie. Begin deze week zorgde de polemist voor ophef, door op tv tegen een moslima te zeggen dat ze haar hijab moest afdoen, om zo te laten zien dat ze vrij was.

De vrouw vroeg op haar beurt aan Zemmour om zijn stropdas af te doen, met het argument dat haar hijab een even persoonlijke kledingkeuze is. Vervolgens verwijderde ze haar hijab voor de camera en vroeg aan Zemmour: ‘Betekent dit dat je me gaat respecteren?’ Ook zei ze: ‘De hoofddoek is niet wat godsdienst definieert, net zoals het dragen van een stropdas je niet slimmer maakt.’

Het voorval werd uitgezonden op de Franse nieuwszender CNews, waar Zemmour lange tijd optrad als opiniemaker.

- Advertentie -