13.7 C
Amsterdam

Frans onderzoek: moslimhaat neemt flink toe

Lees meer

Volgens een rapport van de Franse anti-moslimhaatwaakhond Observatoire de Lutte Contre l’Islamophobie is het aantal anti-moslimincidenten in Frankrijk in 2019 met 54 procent toegenomen. Binnen de Franse moslimgemeenschap heerst grote bezorgdheid.

In 2019 telde het observatorium 154 anti-moslimincidenten, tegenover 100 in 2018. Het gaat om bedreigingen aanvallen op personen en moskeeën en het ontheiligen van begraafplaatsen. De Franse veiligheidsdiensten identificeerden 31 daders. Vier van hen waren minderjarig.

Overigens zijn de werkelijke cijfers een stuk hoger dan de gepubliceerde cijfers, zegt woordvoerder Abdallah Zekri. Veel moskeebesturen doen volgens hem geen aangifte, mede omdat veel politieonderzoeken niet tot een veroordeling zouden leiden.

‘Franse moslims maken zich zorgen over de negatieve kijk die sommige Fransen hebben op de islamitische religie’, stelt het rapport verder. Zekri voegt hieraan toe: ‘In dit ongezonde en gepolariseerde klimaat waarin we leven moet iedere godsdienstige leider, ongeacht zijn religie, racisme, antisemitisme en islamofobie aan de kaak stellen.’

- Advertentie -