13.2 C
Amsterdam

Frans onderzoek: moslimhaat fors toegenomen sinds onthoofding Paty

Lees meer

In 2020 daalde het aantal racistische voorvallen in Frankrijk, maar anti-moslim- en anti-Aziatische voorvallen namen in deze periode juist toe. Dit blijkt uit een nieuw rapport door de Franse Nationale Raadgevende Commissie voor de Rechten van de Mens.

Het aantal geregistreerde racistische incidenten in Frankrijk daalde van in 2020 met een kwart. Dit heeft te maken met het succes van de Black Lives Matter-beweging, menen de onderzoekers.

Tegelijkertijd nam in deze periode het anti-moslimvoorvallen juist toe. Dit zou komen door de onthoofding van geschiedenisdocent Samuel Paty, die in zijn lessen Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo liet zien, en het gepolariseerde debat in Frankrijk over ‘islamitisch separatisme’.

Zowel de moord op Paty als het separatisme-debat speelde in het laatste kwartaal van 2020. In die periode steeg het aantal anti-moslimvoorvallen met 40 procent ten opzichte die periode in het jaar ervoor.

In totaal vertegenwoordigden anti-islamitische voorvallen 16 procent van alle discriminatoire voorvallen, tegen 8 procent in 2019.

Het anti-Aziatische racisme nam in 2020 ook toe, wat samenhangt met de coronapandemie. Chinezen en andere Oost-Aziaten in Frankrijk werden geassocieerd met het coronavirus, dat eind 2019 in de Chinese stad Wuhan uitbrak. 30 procent van de Oost-Aziatische ondervraagden had begin 2020 te maken met racisme.

- Advertentie -