7.3 C
Amsterdam

Frans parlementslid wil discriminatie haardracht verbieden

Lees meer

Het Franse parlementslid Olivier Serva wil dat discriminatie op basis van haardracht – en kaalheid – wordt verboden. Het wetsvoorstel wordt vandaag besproken in de Nationale Vergadering.

Nogal wat zwarte mensen hebben last van haardiscriminatie, zo bericht het Franse persbureau AFP. Bijvoorbeeld de influencer Kenza Bel Kenadil, die op haar werk kreeg te horen dat haar afrokapsel ‘onprofessioneel, vies en wild’ was.

Toen ze uiteindelijk als gastvrouw aan de slag ging bij een hotel in Zuid- Frankrijk werd ze door het management uitgescholden. ‘Of je gaat naar huis en verandert van kapsel’, brulde haar baas, ‘of je komt niet naar je werk’.

Het verhaal van Kenadil staat niet op zichzelf. Daarom wil Olivier Serva discriminatie op basis van haardracht – en kaalheid – verbieden. Mocht de wet worden aangenomen, dan is Frankrijk het eerste Europese land dat haardiscriminatie verbiedt.

In maart 2022 nam het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de zogenoemde Crown Act aan. Crown staat voor Creating a Respectful and Open World for Natural Hair (het creëren van een respectvolle en open wereld voor natuurlijk haar). Haardiscriminatie op het werk is daar nu ten strengste verboden. Ook mag je mensen niet discrimineren op basis van hun haardracht bij federale overheidsprogramma’s, bijvoorbeeld bij huisvesting.

- Advertentie -