22.3 C
Amsterdam

Frans rechts kopstuk loopt over naar Zemmour: ‘Enige die Macron aankan’

Lees meer

Het Franse parlementslid Guillaume Peltier, nummer twee van de conservatieve partij Les Républicains, loopt over naar de uiterst rechtse presidentskandidaat Éric Zemmour. Hij zegt dat hij ‘een van de kapiteins’ van Zemmour wil zijn.

Peltier zegt dat Zemmour meer kans maakt om president Emmanuel Macron te verslaan dan de presidentskandidaat van Les Républicains, Valérie Pécresse. Zemmour zou in staat zijn om alle rechtse kiezers samen te brengen. Zemmour is blij met de steun van Peltier en spreekt over ‘een keerpunt’.

Vanuit de zijde van Les Républicains kondigt aan dat Peltier wordt geroyeerd als partijlid. Hij is al uit de fractie gezet. Vanwege eerder geflirt met Zemmour werd Peltier in december al zijn functie gezet als vicevoorzitter van de partij.

Marine Le Pen van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National is ook kritisch. Zij beschuldigt Peltier van opportunisme, omdat hij eerder bij meerdere politieke partijen zijn heil heeft beproefd. Ze vertelt Le Monde dat de ‘hulpsheriff’ een maand geleden ook bij haar partij op de deur had geklopt, ‘als een vermiste hond zond zonder halsband’.

Volgens de laatste opiniepeiling van Ipsos krijgt Zemmour 12 procent van de stemmen. Hij is daarmee minder populair dan president Emmanuel Macron (25,5 procent), Marine Le Pen (17 procent) en Valérie Pécresse van Les Républicains, die op 16 procent staat.

- Advertentie -