15.8 C
Amsterdam

Franse burgemeester: beeld Napoleon moet wijken voor beeld van feminist

Lees meer

De linkse burgemeester van de Noord-Franse havenstad Rouen vindt dat een ruiterstandbeeld van Napoleon plaats moeten maken.

Burgemeester Nicolas Mayer-Rossignol wil het uit 1865 daterende standbeeld vervangen door een standbeeld van de feministische advocaat Gisèle Halimi, die vorig jaar op 93-jarige leeftijd overleed.

‘Ik zie niet in waarom de meest zichtbare en symbolische openbare ruimtes, zoals het stadhuis, voor mannen zouden moeten worden gereserveerd’, aldus de burgemeester.

Linkse Fransen zijn kritisch over Napoleon, omdat hij niet alleen regeerde als een despoot maar ook een vrouwenhater zou zijn, die bovendien de slavernij herstelde in de Franse koloniën.

Rechtse Fransen beschuldigen de burgemeester van ‘wokisme’. Een conservatieve studentenvereniging uit Rouen startte de petitie ‘Handen af van mijn standbeeld’, die inmiddels ruim twintigduizend handtekeningen heeft opgehaald. En de rechtse burgemeester van Nice heeft al aangeboden het ruiterstandbeeld van Napoleon over te nemen van Rouen.

- Advertentie -