15.8 C
Amsterdam

Franse campagne tegen islamofobie gestart na uitlatingen schrijver Houellebecq

Lees meer

De linkse Franse politieke partij Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA) is een campagne tegen islamofobie gestart. Aanleiding hiervoor zijn uitlatingen van de Franse schrijver Michel Houellebecq over de islam, die veel moslims als krenkend ervaren. 
 
In een filmpje op het YouTube-kanaal van de politieke partij is te zien waar de campagne om draait. De NPA noemt niet alleen Houellebecq, maar verwijst ook naar recente discriminerende opmerkingen van de Franse columnist Jean-Claude Dassier. Hij gaf moslims in een debat op tv de schuld van criminaliteit. Ook beweerde hij dat moslims de Franse Republiek niet erkennen.
De NPA vindt de stelling dat er verschil is tussen islamitische en niet-islamitische Fransen koloniale retoriek. De partij stelt dat die retoriek is gebruikt om een zogenaamde ‘botsing van beschavingen’ te duiden, die vandaag de dag een grote rol speelt bij de discriminatie van moslims onder extreemrechtse Fransen. Ook levert de partij kritiek op de beruchte omvolkingstheorie, dat witte mensen in Europa worden ‘vervangen’ door zwarte mensen en door moslims.
Met de actie wil de partij haar solidariteit uiten met Franse moslims. Moslims zijn volgens de partij het slachtoffer van racistische en fascistische aanvallen in Frankrijk.
- Advertentie -