14.3 C
Amsterdam

Franse docenten vrezen voor leven na ‘islamofobie’-aanklacht door studenten

Lees meer

Een groep studenten in de Franse stad Grenoble willen ‘islamofobe opmerkingen’ van twee docenten aan de kaak stellen. Vier dagen geleden werden hun namen op het universiteitsgebouw geplakt: ‘Fascisten in onze collegezalen. Islamofobie is dodelijk.’

Aanleiding van deze actie was een uit de hand gelopen mailwisseling in november over de islam en politiek. De twee docenten wilden ‘islamofobie’ niet gelijkstellen aan racisme en antisemitisme, waardoor ze volgens kritische studenten zelf ook ‘islamofoob’ waren.

In januari voerde een groep studenten de strijd tegen de twee docenten verder op, door op social media hun opvattingen met extreemrechts in verband te brengen.

‘De meest extremistische studenten kwamen terug met een campagne op Facebook, waar mijn woorden werden bewerkt, ingekort, opnieuw gemaakt, omdat ze van mij graag een rechtsextremist en een islamofoob wilden maken’, vertelt een van de docenten.

De docent vindt dat de academische vrijheid in gevaar komt: ‘Charlie Hebdo werd beschuldigd van islamofobie. Samuel Paty werd beschuldigd van islamofobie. (…) Godslastering is islamofobie. Secularisme is islamofobie’.

Beide docenten vrezen nu voor hun leven, omdat de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty na een haatcampagne op social media werd onthoofd door een moslimextremist.

De Franse onderwijsminister Frédérique Vidal heeft deze ‘poging tot intimidatie’ vanuit de studenten inmiddels scherp veroordeeld.

Vidal kreeg vorige maand veel kritiek over haar heen, toen ze zei dat ze wil dat universiteiten in het land worden onderzocht op een ‘islamo-linkse bias’. Het zogenoemde islamo-gauchisme zou het academische klimaat beheersen. Volgens critici gebruikte de minister een extreemrechts begrip en brengt ze de vrijheid van wetenschap in gevaar.

- Advertentie -