14.4 C
Amsterdam

Franse hijabi’s uitgesloten van voetbal, organiseren eigen matches

Lees meer

In Frankrijk mogen vrouwen geen hijab dragen tijdens hun voetbalwedstrijd. Moslima’s organiseren daarom hun eigen voetbalwedstrijden, schrijft de Britse krant the Guardian.

De Franse voetbalfederatie verbiedt vrouwen om een hoofddoek te dragen tijdens officiële clubwedstrijden en internationale wedstrijden. Deze regel is niet in overeenstemming met het beleid van de internationale voetbalbond FIFA, die in 2014 het hijabverbod juist heeft opgeheven.

Diawara was vijftien toen een scheidsrechter haar vertelde dat ze geen hoofddoek mocht dragen tijdens een voetbalwedstrijd. Omdat ze weigerde haar hijab af te doen moest ze op de bank zitten. Nu, zes jaar later studeert ze in Parijs en is ze co-voorzitter van Les Hijabeuses: een collectief van jonge voetbalsters met hoofddoek die actievoeren tegen het hijabverbod van de Franse voetbalbond.

Op dit moment hebben Les Hijabeuses ruim honderd leden. Ze voetballen samen, maken contact met andere teams in Frankrijk en geven trainingen om andere moslima’s met hijab aan te sporen om ook te gaan voetballen.

De 19-jarige Parijse studente Hawa Doucouré voetbalt nu ook bij Les Hijabeuses. Ze vond voetbal altijd al geweldig, maar pas toen ze Les Hijabeuses ontdekte kon ze beginnen met spelen, vertelt ze the Guardian.

De 18-jarige Karthoum Dembélé sloot zich aan bij de hijab-voetbalsters om ‘deel uit te maken van hun campagne en vrij te spelen zonder bang te zijn dat mij iets overkomt.’ Het liefste zou Dembélé profvoetballer willen worden, maar dat kan pas als de Franse voetbalbond het verbod opheft.

The Guardian vroeg de Franse voetbalbond om commentaar. De voetbalbond wees dit af en wees de Britse krant op haar reglementen die zijn gebaseerd op de laïcité, de strikte scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk.

- Advertentie -