18.9 C
Amsterdam

Franse imamacademie beklad: ‘Arabieren, rot op!’

Lees meer

Een imamopleidingsinstituut in de Zuid-Franse stad Martigues is dit weekend beklad met graffiti. De minister van Binnenlandse Zaken heeft beloofd om de daders in de kraag te vatten.

Op de gevel van het Dar Ennour Instituut, waar momenteel achttien toekomstige imams worden opgeleid, staan teksten als ‘Arabieren rot op!!!’ en ‘Moslim = varken’.

Ook zijn namen van ‘doden van de Republiek’ aangebracht, waarmee de vandalen slachtoffers van aanslagen door islamitische extremisten bedoelt, zoals de redactie van Charlie Hebdo en Samuel Paty.

Sinds geschiedenisleraar Paty, die zijn leerlingen een Mohammed-cartoon door Charlie Hebdo liet zien, werd onthoofd, zijn de spanningen in Frankrijk toegenomen.

De Grote Moskee van Parijs, waar de imamopleiding aan is gelieerd, maakt zich zorgen over de toename van haatmisdrijven tegen moskeeën en wil dat de overheid beveiligingsmaatregelen trekt.

De burgemeester van de stad veroordeelt ‘deze domme en zinloze acties ten zeerste. Ik wil u eraan herinneren dat in onze stad en in onze Republiek geen plaats is voor beledigingen of bedreiging’. Zondag wordt er in Martigues een solidariteitsmars georganiseerd.

Het is de vierde vandalisme-aanval tegen een Frans-islamitisch gebouw in een half jaar tijd. In februari werd een moskee in Straatsburg, die nog in aanbouw is en de grootste moskee van Europa moet worden, beklad. Twee maanden later waren een islamitisch centrum in Rennes en de een moskee in Nantes doelwit van vandalen.

- Advertentie -