13.8 C
Amsterdam

Franse Joden hekelen ‘extreemrechtse’ Joodse presidentskandidaat Zemmour

Lees meer

Hoewel de uiterst rechtse presidentskandidaat Éric Zemmour een Joods-Algerijnse afkomst achtergrond heeft, is hij niet zo populair bij Franse Joden. De reden? Zemmour verdedigt Vichy-Frankrijk (1940-1945) en antisemitische schrijvers.

Zemmour noemt zichzelf een ‘kleine Berber-Jood, die van de andere kant van de Middellandse Zee kwam’. Maar zijn opmerkingen over Vichy-Frankrijk en de Holocaust vallen slecht bij de Joodse gemeenschap. Volgens Zemmour heeft maarschalk Philippe Pétain, die met de nazi’s collaboreerde, ervoor gezorgd dat er in Frankrijk relatief weinig Joden zijn vermoord.

Een Franse rabbijn vertelt de Arabische nieuwszender al Jazeera dat de woorden van Zemmour de Joden ‘beledigd en bezorgd’ hebben gemaakt. ‘We kunnen onze geschiedenis van vandaag niet herschrijven – de geschiedenis van de Joden in Frankrijk.’

Hoewel er in Frankrijk relatief minder Joden werden vermoord dan in Nederland, komt dit volgens historici niet dankzij Pétain. Het lag onder meer aan een gebrek aan middelen uit nazi-Duitsland om de massamoord ‘goed’ uit te voeren. Vichy-Frankrijk werkte samen met de nazi’s en voerde een antisemitisch beleid uit, dat gericht was op het wegwerken van niet-Franse Joden.

Volgens Zemmour waren drie Joodse kinderen, die in 2012 in Toulouse werden vermoord, ‘boven alles buitenlanders’, omdat ze werden begraven in Israël. Ook deze opmerking nemen zijn Joodse critici hem niet in dank af.

Volgens de Joods-Franse historicus Marc Knobel, die onderzoek doet naar antisemitisme, probeert Zemmour de geschiedenis te manipuleren voor politieke doeleinden en doet de verspreiding van zijn ideeën pijn.

‘Mijn vader, die Frans was, droeg op tienjarige leeftijd de gele ster. Hij moest zich verstoppen. (…) Over dit soort onderwerpen maak je dus geen grapjes.’

Zemmour heeft weleens zijn bewondering uitgesproken voor ultrarechtse intellectuelen als Maurice Barrès en Charles Maurras, die ook antisemitisch waren. Ook dat vindt Knobel ook problematisch. ‘Zijn ideologie draagt ​​hem en maakt hem tot een extreemrechtse man.’

Volgens Politico kan Zemmour nu rekenen op 13 procent van de stemmen bij de volgende presidentsverkiezingen in april. Daarmee scoort hij achter koploper en huidige president Emmanuel Macron, de conservatieve Valérie Pécresse en de radicaal-rechtse Marine le Pen.

- Advertentie -