12 C
Amsterdam

Franse leraar gearresteerd na verhitte discussie over katholicisme en islam

Lees meer

Een docent van een katholieke middelbare school in de Franse stad Angers is aangeklaagd wegens onder meer het ‘aanzetten tot raciale of religieuze discriminatie’ en ‘morele intimidatie’, melden Franse media.

Hij zou een islamitische leerling hebben uitgenodigd om van religie te veranderen en hebben gezegd dat katholieke instellingen hadden moeten doorgaan met het onderwijzen van alleen katholieke studenten.

‘Sinds Vercingétorix (de Gallische leider die in opstand kwam tegen Rome en verslagen werd door Julius Caesar, red.) is Frankrijk een katholiek en wit land’, zou hij ook hebben gezegd.

Hierna diende een leerling een klacht in. Docent Frédéric Mortier beweert naderhand dat hij een grapje maakte, maar dat zijn leerlingen dat grapje niet goed begrepen. Wel gaf de leraar toe niet de juiste toon te hebben gebruikt.

Mortier is gearresteerd door de politie en onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Het is hem nu verboden om les te geven. De leraar vindt de reactie van de overheid zwaar overdreven.

‘Ik doceer rechten en rechtsgeschiedenis, vakken die sterk gerelateerd zijn aan het katholicisme en het christendom. Een student vertelde mij dat er geen religie is in Frankrijk, dat de enige religie die bestaat het secularisme is. Ik herinnerde hem aan het feit dat we ons in een katholieke school bevinden, dat priesters en zusters ooit in mijn plaats lesgaven en dat de studenten katholiek waren. En (…) dat als moslims het willen, ze zich bij ons kunnen voegen.’

Op 4 mei zal Mortier, tevens burgemeester van het stadje Longué-Jumelles en lid van de conservatieve partij Les Républicains, voor de rechter moeten verschijnen.

- Advertentie -