8.6 C
Amsterdam

Franse moskee beklad: ‘De kruistochten zullen worden hervat’

Lees meer

De muren van de Avicenna-moskee in de Franse stad Rennes zijn door moslimhaters beklad. De actie van de vandalen volgde amper twee dagen na een vergeefse poging tot brandstichting op een moskee in Nantes.

De Franse anti-moslimhaatactivist Abdallah Zekri schrijft deze aanvallen toe aan ‘het bagatelliseren van scherpe kritiek op de islamitische religie’ en de voortdurende haat op (social) media tegen moslims.

Minister Gérald Darmanin (Binnenlandse Zaken) heeft de aanval veroordeeld: ‘Aanvallen tegen moslims zijn aanvallen tegen de Republiek’, zei de minister nadat hij de moskee in Rennes bezocht.

‘De kruistochten zullen worden hervat’, schreven de vandalen onder meer. De kruistochten vonden van de late elfde eeuw tot de late dertiende eeuw plaats, en hadden als doel om Palestina te heroveren op de moslims. Ook de Reconquista (‘herovering’) van Spanje op de islamitische Moren (achtste eeuw – 1492) was een kruistocht.

Ook was de moskee beklad met christelijke kruizen, het jaartal 732 en de tekst ‘Karel Martel, red ons van deze verraders’. De Frankische staatsman en legeraanvoerder Karel Martel, de grootvader van keizer Karel de Grote, versloeg in 732 de Arabieren in de slag bij Poitiers. Volgens sommige historici was deze veldslag een cruciale overwinning van het christendom op de islam, waarbij Karel Martel een islamitische invasie in West-Europa stopte.

- Advertentie -