20.5 C
Amsterdam

Franse moslimraad bekritiseert islamofobie naar aanleiding moord Samuel Paty

Lees meer

De Franse Raad voor de Islamitische Eredienst (CFCM) is bezorgd over het feit dat steeds meer moslims slachtoffer worden van islamofobie. Dit treft vooral vrouwen en meisjes op school en op de universiteiten en zou gelegitimeerd worden aan de hand van de moord op leraar Samuel Paty in 2020.

Aan de basis van islamofobe opmerkingen en discriminatie van moslims ligt de opvatting van de ‘politieke islam’ een gevaar is, en degenen die dit een gevaar vinden verwijzen dikwijls naar de moord op Samuel Paty, aldus CFCM. De raad spreekt haar grote bezorgdheid uit over ‘de instrumentalisering van de nagedachtenis van Samuel Paty in controverses’, waarbij ze onder andere doelt op de discussies over de hoofddoek en de abaya, een islamitische lange jurk die steeds meer moslimmeisjes dragen als ze naar school gaan.

Zo werd een schoolmeisje naar verluidt uit de klas gehaald omdat ze een lange jurk droeg met een ‘religieuze bedoeling’. De leraar zou tegen haar hebben gezegd: ‘Ik ga je moeder secularisme leren.’ Een studente van de Paris Dauphine Universiteit droeg een hoofddoek tijdens haar eindejaarsverdediging. Een examinator zou haar ter verantwoording hebben geroepen en tegen haar hebben gezegd: ‘We zijn hier in Frankrijk. Ga terug naar Afghanistan.’ In een email aan de studenten heeft de universiteit inmiddels aangegeven dat deze uitlating ontoelaatbaar is, aldus CFCM. Ook is er aangifte gedaan tegen de examinator.

- Advertentie -