17.3 C
Amsterdam

Franse moslimstudentes protesteren tegen hoofddoekverbod onderwijs

Lees meer

Steeds meer moslimstudentes in Frankrijk komen in verzet tegen het verbod op religieuze kleding op scholen, waaronder de hoofddoek. Ze gaan uit protest in een abaya naar school, een lange losse jurk die in onder andere Pakistan en Saoedi-Arabië wordt gedragen. Volgens rechtse Franse tv-zender BFM TV gaat het hier om islamitische aanvallen op het seculiere karakter van scholen.

Het dragen van religieuze kleding op scholen is sinds 15 maart 2004 verboden in Frankrijk. Je mag geen kruisje of keppeltje dragen, maar ook geen hoofddoek. De abaya bevindt zich in een schemergebied, aldus Le Parisien, en wordt door veel scholen gedoogd. Sinds april dit jaar gaan steeds meer moslimstudentes met een abaya naar school.

Op een video is te zien dat moslimstudentes op een openbare school in Lyon in een abaya naar school gaan, en op het laatste moment hun sluier afdoen, vlak voordat ze de poort overstoken. BFM TV spreekt van ‘aanvallen’.

Conservatieve Franse moslims steunen de actie van de moslimstudentes, en hopen dat Frankrijk de wet uit 2004 intrekt.

‘In Frankrijk worden moslimstudenten gedwongen hun hoofddoek af te doen voordat ze naar school gaan’, twittert moslimactiviste Ayisha Muhamad verontwaardigd. ‘Waar is de vrijheid om godsdienst te beoefenen? Waar zijn die liberalen die zeggen dat je vrouwen niet mag opleggen wat ze aantrekken?’

- Advertentie -