19.2 C
Amsterdam

Franse oud-generaals eisen militair ingrijpen om islamisme ‘uit te roeien’

Lees meer

Frankrijk moet de ‘gevaren’ die het land bedreigen ‘uitroeien’. Dat stellen twintig Franse oud-generaals in een open brief aan president Emmanuel Macron, ‘anders zal de burgeroorlog morgen een einde maken aan deze groeiende chaos, en de doden, waarvoor u de verantwoordelijkheid draagt, zullen in de duizenden lopen’. Het leidt tot geschokte reacties.

De brief, die vorige week werd gepubliceerd in het radicaal-rechtse tijdschrift Valeurs Actuelles, komt op een slecht moment. Twee dagen later vond er in Frankrijk weer een islamistische aanslag plaats, waarbij een 49-jarige politiemedewerkster het leven liet.

De oud-generaals willen dat het islamisme en de ‘bendes uit de voorsteden’ worden uitgeroeid. Ook moet de overheid antiracisten aanpakken, omdat zij ‘op ons grondgebied onrust veroorzaken, zelfs haat tussen bevolkingsgroepen losmaken’.

De ondertekenaars – deels verbonden aan Rassemblement National, de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen – zeggen gesteund te worden door zeker ‘honderd hoge officieren en meer dan duizend andere soldaten’. Ze dreigen met zelfstandig ingrijpen ‘om onze beschavingswaarden te beschermen’.

Linkse Franse politici reageren geschokt. De socialist Benoît Hamon wijst erop dat de brief op 21 april is gepubliceerd, precies zestig jaar na de mislukte putsch van 1961 in Algiers door rechtse Franse generaals. Zij waren boos op het voornemen van president Charles de Gaulle om Algerije onafhankelijk te laten worden.

Vlak daarna startten tegenstanders van de onafhankelijkheid de extreemrechtse terreurbeweging OAS, Organisation de l’Armée Secrète (Organisatie van het Geheime Leger). OAS pleegde bloedige aanslagen die duizenden slachtoffers eisten en zat achter de mislukte aanslag op De Gaulle in 1962. De extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen, vader van Marine Le Pen, was ook betrokken bij OAS, maar niet als terrorist.

Marine Le Pen zegt het met de kritiek van de briefschrijvers eens te zijn, maar via de democratische weg veranderingen te willen bewerkstelligen.

- Advertentie -