15.8 C
Amsterdam

Franse overheid: term ‘islamofobie’ is ‘wapen van de islamisten’

Lees meer

De Franse overheid wil de term ‘islamofobie’ in de ban doen. De term zou ‘ongepast’ zijn.

De interministeriële ‘Commissie ter voorkoming van criminaliteit en radicalisering’ zegt dat de term islamofobie ‘door de islamisten is opgelegd’ om ‘elke vorm van kritiek op de radicale islam te verbieden’, aldus de Franse krant le Figaro.

Dit interministeriële orgaan, opgericht in 2006, heeft sinds 2016 de taak om radicalisering tegen te gaan. De secretaris-generaal is Christian Gravel, een goede vriend van oud-premier Manuel Valls – die in 2013 al had verklaard dat de term ‘’islamofobie’ het paard van Troje is van de islamisten’.

Haat en discriminatie tegen moslims is wat anders dan religiekritiek, stelt de interministeriële commissie. Islamisten zouden de term islamofobie ook gebruiken om alle kritiek op de radicale islam te verbieden en een verbod op godslastering willen invoeren.

Als voorbeelden noemt de commissie de Britse schrijver Salman Rushdie, het Franse blad Charlie Hebdo en de Franse leraar Samuel Paty. Alle drie werden beticht van ‘islamofobie’. Vanwege zijn roman De Duivelsverzen kreeg Rushdie een fatwa aan zijn broek van de Iraanse ayatollah Khomeini van Iran; de redactie van Charlie Hebdo werd vermoord vanwege Mohammed-cartoons en Paty werd vermoord omdat hij Mohammed-cartoons in zijn klas liet zien.

De conclusie van de interministeriële commissie: ‘De staat weigert deze term ‘islamofobie’ te gebruiken, die slechts het wapen is van de islamisten tegen de vrijheden en de republiek’.

Veel moslims in Frankrijk en radicaal-linkse politici willen aan de term ‘islamofobie’ vasthouden. Zij beschuldigen de Franse regering van ‘islamofoob’ beleid en vinden hierin Turkije aan hun zijde. President Erdogan beschuldigt Frankrijk sinds eind vorig jaar van ‘islamofobie’, omdat president Emmanuel Macron na de moord op Samuel Paty het kunnen tekenen en vertonen van Mohammed-cartoons verdedigde en de strijd tegen ‘islamitisch seperatisme’ opvoerde.

In het zuid-Franse Grenoble werden vorige maand twee docenten belaagd die zich aan ‘islamofobie’ schuldig zouden hebben gemaakt. Hun namen werden op het universiteitsgebouw geplakt: ‘Fascisten in onze collegezalen. Islamofobie is dodelijk.’ Beide docenten staan onder politiebescherming.

- Advertentie -