21.4 C
Amsterdam

Franse politie rolt extreemrechtse cel op die gelooft in burgeroorlog

Lees meer

In Frankrijk zijn dertien leden van de extreemrechtse organisatie Recolonisation opgepakt, die geloven dat er een burgeroorlog zal uitbreken als gevolg van de migratie.

De gearresteerden zijn twaalf mannen en een vrouw. De jongste is 21, de oudste 52. Ze zijn afkomstig uit het hele land. Onder hen bevindt zich ook de oprichter van Recolonisation, een man uit Marseille.

Volgens een door le Parisien geïnterviewde bron, die dicht bij de zaak staat, is het onderzoek geopend nadat er op social media berichten waren ontdekt ‘die aanzetten tot rassenhaat’.

Recolonisation bestaat uit 110 militairen en voormalige militairen. Ze hangen een ideologie aan die volgens het parket van Marseille ‘identitair, racistisch en gewelddadig’ is. De groep wordt sinds 2020 in de gaten gehouden door de Franse inlichtingendienst.

Leden van de groep worden ervan verdacht toegang te hebben tot wapens en een bedreiging te vormen voor de openbare orde, door hun deelname of hun plannen om deel te nemen aan gewelddadige acties.

Tijdens de huiszoekingen zouden de gendarmes in alle woningen van de verdachten wapens hebben gevonden, maar de meeste daarvan bleken in legaal bezit te zijn. Zij vonden ook rechts-extremistische literatuur en Adolf Hitlers Mein Kampf.

‘Deelname aan een strijdgroep’ is een misdrijf in Frankrijk en wordt bestraft met drie jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro. In dit stadium is er geen intentie tot het plegen van een terroristische daad vastgesteld. Maar misschien gebeurt dat nog wel; dat hangt af van wat er bij de huiszoeking wordt gevonden. De procedure zal dan worden overgedragen aan het nationale parket voor terrorismebestrijding.

- Advertentie -