13.4 C
Amsterdam

Franse president onder druk vanwege omstreden immigratiewet

Lees meer

De Franse president Emmanuel Macron staat onder grote druk vanwege een strenge immigratiewet, die ‘extreemrechts’ zou zijn. De minister van Volksgezondheid stapte al op en Marine Le Pen, wiens radicaal-rechtse partij met de wet instemde, ziet de nieuwe wet als een ‘ideologische zege’. Zo schrijft het Franse dagblad le Monde.

Critici menen dat de linkse kiezers van Macron zich ‘verraden’ voelen. Hij werd in 2022 mede door hen weer president, niet omdat zij het eens zijn met Macrons beleid, maar om extreemrechts buiten de regering te houden, schrijft le Monde. En nu gaat Macron toch met een ‘extreemrechtse wet’ aan de haal, vinden zij.

Macron en de regering, minus de minister voor Volksgezondheid, zijn het oneens met die voorstelling van zaken. Premier Elisabeth Borne zegt dat ze instemde met de wet uit ‘plichtsbesef’ en ‘respect voor onze waarden’.

De immigratiewet maakt sociale voorzieningen voorwaardelijk. Hoe langer een immigrant legaal verblijft in Frankrijk, hoe meer toegang tot sociale voorzieningen. Ook wordt het land strenger tegen ongedocumenteerde arbeiders. Er zijn zware maatregelen in de wet opgenomen tegen bedrijven die ongedocumenteerden laten werken.

Volgens critici maken deze maatregelen de wet discriminerend. Franse ingezetenen hebben hierdoor meer kansen op arbeid, huisvesting en sociale voorzieningen dan immigranten, menen zij.

- Advertentie -