18.8 C
Amsterdam

Franse presidentskandidaat Zemmour: ‘Moslims, neem afstand van islam’

Lees meer

De ultrarechtse Franse publicist Éric Zemmour, die zich eerder deze week kandideerde voor de Franse presidentsverkiezingen, vindt dat moslims moeten assimileren en afstand moeten nemen van de islam.

Zemmour onderstreepte tijdens een interview op het Franse tv-kanaal TF1 dat hij geen ‘onderscheid maakt tussen islamisme en islam’, maar tussen de islam en individuele moslims. Hij betoogde dat Franse moslims zich zouden moeten assimileren en ‘afstand zouden moeten doen’ van de godsdienst die hun volgens hem ‘een juridische en politieke set van voorschriften oplegt’.

‘Ik ben niet langer de journalist, de schrijver, ik ben een kandidaat’, zei Zemmour ook. In het interview spiegelde Zemmour zich aan de Franse oorlogsheld en president Charles de Gaulle. Hij wil ‘de duizendjarige geschiedenis van Frankrijk’ voortzetten ‘met modernere middelen’, zei Zemmour. ‘Dit is de essentie van mijn politieke project, dat is geïnspireerd door wat generaal De Gaulle wilde doen.’

Waarom moeten Fransen stemmen op een man die tweemaal werd veroordeeld vanwege het aanzetten tot religieuze haat? Zemmour antwoordde dat hij werd veroordeeld op basis van zijn vrijheid van meningsuiting. Hij zei dat hij de wet op basis waarvan hij werd veroordeeld wil afschaffen.

‘Ik ben niet veroordeeld omdat ik heb gestolen of heb gemoord. Het is gewoon mijn vrijheid van mening die in het geding is, en veel Fransen denken wat ik zeg.’

De 62-jarige Zemmour is dankzij zijn geruchtmakende boek Le suicide français (‘De Franse zelfmoord’), zijn column in de conservatieve krant le Figaro en zijn televisieoptredens een bekende Fransman geworden. Zemmour schuwt daarbij het doen van controversiële uitspraken niet.

In 2019 noemde Zemmour op de nationale televisie islamitische vluchtelingen ‘kolonisten’ en schermde hij met de beruchte omvolkingstheorie, de gedachte dat de oorspronkelijke Europese bevolking door niet-westerse migranten zal worden vervangen. Ook sprak hij over de ‘islamisering van de straten’.

En vorig jaar beweerde Zemmour tijdens een tv-debat dat maarschalk Philippe Pétain de Franse Joden had gered. Pétain stond tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd van het Zuidelijke Vichy-Frankrijk, dat met de nazi’s collaboreerde.

In september presenteerde Zemmour zijn nieuwste boek, La France n’a pas dit son dernier mot (‘Frankrijk heeft zijn laatste woord nog niet gezegd’). Enkele ideeën die daarin staan: stop migratie, dwing bestaande migranten te assimileren, pak bemoeizuchtige rechters aan, verlaat de Europese Unie, verplicht moslimouders om hun kinderen Jacques of Emile te noemen in plaats van Mohammed of Farida.

Politico noemt Zemmour de ‘zilvertongige apostel van poëtisch defaitisme en elegant racisme’. We leven volgens Zemmour in ‘de slechtste van alle mogelijke werelden’, vanwege immigratie, de zogenaamde buitensporige macht van vrouwen, homo’s, Brussel, het internationale financiële systeem en het verraad van een corrupte, ijdele en domme politieke elite. Zemmour waarschuwt voor de ‘zelfmoord’ van Frankrijk en Europa, vanwege de islam en de migranten die voor een ‘grote omvolking’ zullen zorgen.

Zemmour doet aan als een Franse Thierry Baudet. Hij ziet zichzelf als een scherpzinnige, tegendraadse intellectueel en gedraagt zich als een profeet die de Europese beschaving waarschuwt voor een dreigende ondergang. Ze kennen elkaar ook. Enkele jaren terug schreef Zemmour voor de conservatieve krant le Figaro, waar hij toen nog columnist voor was, een lovende recensie van Baudets proefschrift De aanval op de natiestaat.

Als flamboyante mediapersoonlijkheid heeft Zemmour veel fans. In de Franse peilingen stijgt Zemmour tot grote hoogtes en steekt hij de radicaal-rechtse Marine le Pen naar de kroon. Maar de huidige president Emmanuel Macron verslaan, dat zit er zeer waarschijnlijk niet in.

Tegen de Franse krant la Montagne zei historicus Gérard Noiriel enkele weken terug dat iedereen in Frankrijk in principe weet dat Zemmour nooit president zal worden, maar ‘dat hij misbruik maakt van deze electorale context om zijn nieuwe boek te verkopen’.

- Advertentie -