14.2 C
Amsterdam

Franse professor veroordeeld voor islamofobie-laster

Lees meer

Een Franse rechtbank heeft vorige week een hoogleraar veroordeeld tot 5.000 euro boete, waarvan 4.000 euro voorwaardelijk, vanwege ‘openbare belediging’ en ‘laster’. De professor beschuldigde een universitair docent van islamofobie.

De zaak dateert van maart 2021, toen de namen van universitair docent Vincent Tournier en een Duitse collega op de muren van de universiteit Sciences Po Grenoble verschenen. Ze werden door boze studenten van islamofobie beticht, omdat ze dit begrip ter discussie stelden. Beide docenten kregen daarop politiebescherming.

In reactie op de ophef bij Sciences Po Grenoble maakte hoogleraar Claire Guéville uit Rouen op Twitter de twee docenten uit voor ‘racisten’ en ‘negationisten’. Universitair docent Tournier besloot hierop aangifte tegen haar te doen. Het proces vond in Grenoble plaats. Guéville ontkent nu de tweets te hebben geschreven.

Behalve dat Guéville veroordeeld is tot 5.000 euro, waarvan 4.000 voorwaardelijk, moet ze ook 2.500 euro schadevergoeding betalen. Ze is dat niet van plan en gaat in hoger beroep.

- Advertentie -