23.5 C
Amsterdam

Franse Raad van State verbiedt boerkini

Lees meer

De Franse stad Grenoble wilde de boerkini toestaan in het zwembad, maar de Raad van State heeft het boerkiniverbod in openbare zwembaden bevestigd.

Een maand geleden stemde de gemeenteraad van Grenoble voor een motie die stelde dat boerkini’s in het zwembad toegestaan zijn.  De linkse burgemeester van Grenoble, Eric Piolle, verdedigde het toestaan van de boerkini als een overwinning op de laïcité, de scherpe scheiding tussen kerk en staat in Frankrijk. Maar het besluit leidde tot grote onrust in Frankrijk, waar de laïcité heilig is.

De rechtbank van Grenoble floot het besluit, vlak nadat het werd genomen, terug. Daartegen tekende de stad vervolgens beroep aan. En nu heeft de Raad van State, het hoogste administratieve rechtscollege van Frankrijk, de uitspraak bevestigd. De raad zegt dat het gemeentelijke reglement in Grenoble ‘het beginsel van neutraliteit van openbare diensten ondermijnt’.

Voor de radicaal-linkse website Révolution Permanente is de uitspraak eem zoveelste bewijs dat Frankrijk door en door ‘islamofoob’ is, een mening die door veel moslims wordt gedeeld.

Minister Gérard Darmanin (Binnenlandse Zaken) juicht het besluit van de Raad van State op Twitter toe als ‘overwinning voor de wet van het separatisme (een onlangs aangenomen wet die ‘religieus separatisme’ de kop in wil drukken, red), voor het secularisme – en verder voor de hele Republiek.’

- Advertentie -