18 C
Amsterdam

Franse regering overweegt verbieden extreemrechtse jeugdorganisatie

Lees meer

Frankrijk overweegt om de extreemrechtse, anti-islamitische jeugdorganisatie Génération Identitaire, die in Nederland actievoert onder de vlag Identitair Verzet, te verbieden. Dit schrijft de Arabische nieuwszender al Jazeera.

In Frankrijk zijn de spanningen flink opgelopen sinds de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty. De regering-Macron heeft zijn strijd tegen ‘islamistisch separatisme’ sindsdien opgevoerd door ‘radicale’ moskeeën en moslimorganisaties te sluiten. Maar nu is wellicht een extreemrechtse organisatie aan de beurt.

Minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin zei gisteren dat hij woedend was over pogingen van de organisatie om ‘de Republiek te ondermijnen’. ‘Als er genoeg bewijs, is zal ik niet aarzelen om het te sluiten.’

Zijn opmerkingen komen enkele dagen nadat dertig leden van Génération Identitaire zich hadden verzameld aan de Frans-Spaanse grens, in wat zij een ‘bewakingsoperatie ter verdediging van Europa’ noemden. Deze grensblokkades leidde tot schermutselingen met migranten en activisten.

In 2018 zond Al Jazeera een kritische documentaire over Génération Identitaire uit. Doel van de organisatie bleek om alle moslims uit Europa te deporteren.

Na onderzoek door Al Jazeera werd Remi Falize, een voormalig vooraanstaand lid van de organisatie,  veroordeeld wegens aanzetten tot ‘terrorisme’ en mishandeling. Hij werd veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden.

Falize werd op een verborgen camera betrapt, toen hij verklaarde dat het zijn laatste wens was om met een auto in te rijden op een overvolle markt in Lille die populair is bij moslims. In de documentaire was ook te zien hoe hij een dertienjarig meisje buiten een bar in Lille vier keer op het hoofd sloeg.

 

- Advertentie -