6.3 C
Amsterdam

Franse regering wil informatie over Suikerfeestspijbelaars

Lees meer

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde eind april weten hoeveel kinderen tijdens Eid al-Fitr niet naar school gingen. Het ministerie verzocht scholen om de aantallen door te geven aan de politie. Dit maakte het Franse persbureau AFP dit weekend bekend. Het Suikerfeest is geen officiële feestdag in Frankrijk.

De rector van de Toulouse Academie, Mustapha Fawry, zei dat zijn school niet zou meewerken aan dit politieverzoek. Hij zei ook dat andere schoolhoofden dit verzoek moesten weigerden.

Staatssecretaris voor Burgerschap Sonia Backes verklaarde zondag dat het ministerie van Binnenlandse Zaken  om de informatie heeft gevraagd, als onderdeel van een ‘evaluatie van het ziekteverzuim dat werd waargenomen ter gelegenheid van Eid al-Fitr’. Het ministerie kijkt vaak naar de gevolgen van bepaalde religieuze feestdagen op het functioneren van openbare instellingen, met name binnen de schoolsfeer, twitterde ze.

De Franse organisatie SOS Racisme vindt het discriminerend dat het verzoek enkel betrekking heeft op moslims. De politie inzetten om de controles uit te voeren is daarnaast ‘bijzonder schokkend, omdat het naleven van de islamitische godsdienst wordt gekoppeld aan een veiligheidskwestie’, aldus de antiracismewaakhond.

SUD-Onderwijs reageerde ook geprikkeld. De organisatie eiste dat het verzoek van het ministerie ingetrokken werd, omdat het ‘lijkt op een aanklacht’.

De grootste lerarenvakbond van Frankrijk, FSU, verklaarde maandag de stap van het ministerie van Binnenlandse Zaken scherp te veroordelen. ‘Pogingen van veiligheidsdiensten om statistieken op te stellen over religieuze overtuigingen en het al dan niet naleven daarvan, vooral in een schoolomgeving, druisen in tegen de grondbeginselen van secularisme en grondrecht.’

De Unie van Moskeeën ten slotte eiste volledige opheldering van zaken over wat er precies is gebeurd, en vindt ook dat de families moeten worden gerustgesteld over de informatie die sommige scholen hebben verstrekt.

In Frankrijk zijn er al langer spanningen tussen de Franse staat enerzijds en de islamitische gemeenschappen in het land anderzijds. Frankrijk kent een scherpe scheiding tussen kerk en staat, de laïcité, en heeft de oorlog verklaard aan het islamitisch fundamentalisme en seperatisme. Na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die tijdens zijn lessen burgerschap de omstreden Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo liet zien, besloot de Franse staat twee islamitische organisaties – het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) en de liefdadigheidsinstelling Baraka City – te sluiten. Criticasters beschuldigen de Franse regering sindsdien van staatsislamofobie.

- Advertentie -