14.5 C
Amsterdam

Franse senaat bepleit verbod op hijab bij sportwedstrijden

Lees meer

De Franse senaat heeft een wetswijziging goedgekeurd die het dragen van religieuze symbolen tijdens sportwedstrijden voortaan verbiedt. Dit betekent dat moslima’s dan niet meer met een hijab kunnen sporten.

De wetswijziging werd in december ingediend door de rechtse partij Les Républicains en aangenomen met 160 stemmen voor en 143 stemmen tegen.

De senaat meent dat als het dragen van de hoofddoek niet uitdrukkelijk wordt verboden, Frankrijk misschien overspoeld wordt door nieuwe sportclubs die het dragen van de hijab juist aanmoedigen.

Roxana Mărăcineanu, de Franse minister van Sport, is tegen de maatregel.

Een commissie, bestaande uit leden van de senaat en het parlement, moet nog bijeenkomen om overeenstemming te vinden over de wettekst. De wetswijziging kan dus nog worden verworpen.

In Frankrijk is het dragen van religieuze symbolen al verboden op scholen. Ook het dragen van de niqaab en de boerka zijn verboden in het openbaar.

Critici menen dat sinds eind 2020 de islam zelf expliciet onder vuur ligt. Na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die Mohammed-cartoons liet zien, heeft de Franse overheid de oorlog verklaar aan ‘islamitisch separatisme’.

Zo worden moskeeën en islamitische scholen onder toezicht geplaatst, worden moskeeën die van radicalisme worden verdacht gesloten en heeft de Franse overheid het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk en de islamitische liefdadigheidsinstelling BarakaCity ontbonden.

Het is onduidelijk of het hoofddoekverbod voor sporters, indien aangenomen, ook zal worden ingevoerd voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

- Advertentie -