12.8 C
Amsterdam

Franse verkiezingen: zelfs voor Le Pen is ‘grove’ Zemmour te radicaal

Lees meer

Ook voor Marine le Pen is Éric Zemmour te radicaal voor Frankrijk. Gisteren haalde de radicaal-rechtse leider van Rassemblement National fel uit naar de uiterst rechtse presidentskandidaat.

Zemmour, net als Le Pen een felle criticus van de islam, werd onlangs nog veroordeeld tot een boete van 10.000 euro vanwege aanzetten tot rassenhaat. Hij noemde in 2020 alleenstaande asielzoekers ‘dieven, verkrachters en moordenaars’ die ‘hier niets te zoeken’ hebben.

Volgens Le Pen brengt Zemmour niets meer dan grofheid. ‘Je moet vastberaden en duidelijk zijn (..) maar je hoeft er geen grofheid aan toe te voegen. We hoeven geen mensen aan te vallen.’

Le Pen, die ook president van Frankrijk wil worden, zei dat enkele mensen in de entourage van Zemmour ‘extreem radicaal’ zijn. Ze wil deze mensen niet haar campagneteam hebben.

In 2012 werd Le Pen derde bij de Franse presidentsverkiezingen en in 2017 verloor ze van Emmanuel Macron, de huidige president. Maar dit jaar wordt het moeilijker voor Le Pen om ver te komen. Naast Zemmour heeft ook Valerie Pecresse van Les Républicains zich gekandideerd voor het presidentschap.

Le Pen lijkt zich in reactie daarop meer naar het politieke midden te bewegen. De beweging naar het midden werd door Marine Le Pen in 2011 ingezet, toen ze de partij overnam van haar vader, Jean-Marie Le Pen, die vaak in opspraak kwam door extreemrechtse en antisemitische uitspraken. Marine Le Pen heeft zulke taal onder haar leden verboden. In 2015 zette ze haar vader uit de partij.

Zemmour oefent een sterke aantrekkingskracht uit op de achterban van Le Pen. Dat doet Pecresse ook. Op dit moment staat Zemmour in de opiniepeilingen achter Pecresse en Le Pen, die op hun beurt nek-aan-nek achter Macron staan.

- Advertentie -