8.3 C
Amsterdam

Freedom House: Turkse verkiezingen behoren tot kwetsbaarste ter wereld

Lees meer

Volgens een nieuw onderzoek van mensenrechtenorganisatie Freedom House behoren de aanstaande Turkse parlements- en presidentsverkiezingen op 14 mei tot de meest kwetsbare ter wereld. Dit schrijft de onafhankelijke Turkse nieuwswebsite Turkish Minute.

Turkije scoort op de Freedom House Index slechts 33 punten, van de 100, en komt daarbij achter autoritair geregeerde landen Pakistan (35 punten) en Zimbabwe (39 punten) te staan.

Het gaat om de zogenoemde Election Vulnerability Index (EVI), die de mogelijke kwetsbaarheid van vrije verkiezingen onderzoekt. Freedom House keek hierbij naar verschillende criteria, waaronder vrijheid van meningsuiting, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en censuur.

Turkije scoorde laag, want de overheid treedt hard op tegen onwelgevallige meningen – online en offline – en probeert kritische journalisten het zwijgen op te leggen, waaronder een recente ‘wet ter bestrijding van desinformatie’. Ook zijn duizenden websites geblokkeerd, zodat het publiek veel moeilijker toegang heeft tot onafhankelijke informatiebronnen. De regering zet bovendien trollen in, die op social media het overheidsnarratief promoten.

De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Erdogan heeft de machtige Turkse overheid achter zich staan. Het is voor de oppositie daarom veel moeilijker om campagne te voeren.

- Advertentie -