19.1 C
Amsterdam

Friesland herdenkt slavernij met muzikale theatervoorstelling

Lees meer

In juni wordt in Leeuwarden een theatervoorstelling opgevoerd over de slavernijgeschiedenis van de provincie Friesland. Dit jaar is het honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen werd afgeschaft. 

Vorig jaar bood de Nederlandse regering excuses aan voor de slavernij en maakte geld vrij voor meer bewustwording over dit onderwerp. In Leeuwarden heeft dit geleid tot de theatervoorstelling Un dia nobo – Wan nyun dey – In nije dei, geschreven door Guus Pengel. De voorstelling speelt vanaf 6 juni tot en met 9 juli bij het Keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden.

Een van de acteurs die tijdens deze toneelvoorstelling op de planken zal staan is zangeres Yuli Minguel, die in 2003 meedeed aan de talentenjachtshow Idols en de finale haalde. ‘Het is een droom die uitkomt om via een multidisciplinaire voorstelling de impact van dit verleden op ons heden te kunnen tonen, waar de wortel van bijvoorbeeld etnisch profileren ligt’, vertelt ze aan Afro Magazine. ‘Waarbij we ongemakkelijk maar toch licht de dialoog en de verbinding met elkaar aan willen gaan, samen op weg naar een nieuwe dag.’

Yuli Minguel speelt beveiliger Es, die samen met haar collega Wietske (Hiske Oosterwijk) is belast met de beveiliging van een oud schilderij waarop een zwarte bediende staat afgebeeld. Als het schilderij tot leven komt maken Es en Wietske een spirituele reis langs het Nederlandse slavernijverleden.

- Advertentie -