10.1 C
Amsterdam

FvD: debat over omvang Holocaust moet mogelijk zijn in Tweede Kamer

Lees meer

Een debat over de omvang van de Holocaust moet mogelijk zijn in de Tweede Kamer. Dat zei parlementariër Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) gisteren tijdens het debat over omgangsvormen in de Kamer.

Van Meijeren reageerde hiermee op kritiek vanuit de rest van de Kamer op FvD, dat in de coronadebatten vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust erbij haalde. Dat zou Holocaust-bagatellisering zijn.

Maar volgens Van Meijeren is dat helemaal niet zo. Sterker nog: ‘Zelfs al zou er een Tweede Kamerlid zijn dat de Holocaust bagatelliseert – ik zal het niet zijn -, maar zelfs al zou hier een Kamerlid zijn dat een standpunt inneemt en zegt: ‘Naar mijn mening zijn er slechts 300.000 Joden vermoord’ – ik noem maar iets -, dan is daar naar mijn mening een debat over mogelijk’, zei Van Meijeren.

Onderwijl werd hij onderbroken door Henk Nijboer (PvdA), die het debat voorzat. ‘Dan zal dat vandaag niet gebeuren, en zeker niet onder het voorzitterschap dat ik vandaag voer’, beet Nijboer de FvD-politicus toe.

Opmerkelijk is het getal van 300.000 dat Van Meijeren noemt. Dat wordt vaak genoemd in kringen van Holocaust-bagatelliseerders en -ontkenners.

Zo schreef het Sociaal Weekblad, een blad voor voormalige NSB’ers en SS’ers, in 1956 dat er ‘ten hoogste 300.000 Joodse slachtoffers’ waren. Volgens Holocaust-historicus David Barnouw is het getal 300.000 ‘decennialang een rol blijven spelen en de ontkenners hebben altijd beweerd dat het Internationale Rode Kruis dat cijfer bekend heeft gemaakt. De ontkenningen van die organisatie hebben niet mogen baten’.

Ook de Amerikaan Austin J. App, die in 1973 het boek The Six Million Swindle (De zes miljoen-oplichting) schreef, schatte het aantal Joodse slachtoffers op 300.000. En de beruchte Britse Holocaust-revisionist David Irving noemde het getal van 300.000 als slachtoffers van het vernietigingskamp Auschwitz.

Vrijwel alle historici zijn het er over eens dat er in de Tweede Wereldoorlog tussen de 5,9 en 6 miljoen Joden werden vermoord, waarvan ongeveer een miljoen in Auschwitz.

Op Twitter wordt met verontwaardiging gereageerd op Van Meijerens voorstel. ‘Weg met die freaks uit de kamer! Wat voor een figuur slaan we naar de nabestaanden, de buitenwereld, naar onze kleinkinderen??? Weg met die nazis!!’, twittert epidemioloog Özlem Bozkurt.

‘Oh ja, volgens de #FVD is het ook maar een ‘standpunt’ dat er 6 miljoen joden zijn vermoord. In steeds meer opzichten is de FvD de nieuwe NSB’, aldus opinieredacteur Leonie Breebaart van Trouw.

- Advertentie -