8.6 C
Amsterdam

FvD-Kamerlid maakt racistische opmerking tijdens Kamerdebat

Lees meer

De ondervoorzitter van de Tweede Kamer heeft gisteren Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) het woord ontnomen tijdens een debat. Het Kamerlid deed racistische uitspraken over ‘negroïde primaten’.

Van Meijeren deed zijn gewraakte uitlatingen tijdens een debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer over racisme bij de politie. Het FvD-Kamerlid was het niet eens met de kritiek op de politie, en wees op een incident in Amsterdam-Zuidoost, waarbij ‘een zwerm negroïde mensen een arme weerloze blanke jongen’ molesteerden. Toen ondervoorzitter Roelien Kamminga (VVD) hem in de rede viel en zei dat dit soort woorden niet nodig waren, had Van Meijeren het over ‘negroïde primaten’.

Kamerleden van andere fracties gingen niet inhoudelijk het debat met Van Meijeren aan, maar vroegen Kamminga om de FvD-parlementariër het woord te ontnemen. Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan vond dat Van Meijeren een grens had overschreden, door een groep andere mensen voor primaten uit te maken. Hij kreeg bijval van Ingrid Michon (VVD), die zei dat Van Meijeren een punt aandroeg dat niet aan de orde was tijdens dit debat, en daarom niet relevant. Omdat de FvD-politicus weigerde om zijn woorden terug te nemen, moest hij het spreekgestoelte verlaten.

Het is de tweede keer dat Van Meijeren het woord is ontnomen in de Tweede Kamer. De eerste keer was tijdens een coronadebat, toen de FvD-parlementariër opriep tot wetteloosheid. Vorig jaar ontnam de Kamervoorzitter ook Thierry Baudet het woord, nadat de FvD-fractievoorzitter tijdens de algemene politieke beschouwingen Sigrid Kaag van spionage beschuldigde.

- Advertentie -