16.7 C
Amsterdam

FvD stapt uit radicaal-rechtse Eurofractie: niet pro-Russisch genoeg

Lees meer

Het pro-Russische Forum voor Democratie is uit de radicaal-rechtse fractie Identiteit en Democratie (ID) gestapt, meldt FvD-Europarlementariër Marcel de Graaff op Twitter. De reden? ID steunt Oekraïne te veel. ‘We voeren een oorlog die niet de onze is en onze burgers betalen de prijs.’

De Graaff beschuldigt de NAVO, die Oekraïne met geld en wapens steunt, van escalatie van het conflict. De ID-fractie is ook te erg pro-Oekraïne, vindt De Graaff: ‘Zij hebben hun principes opgeofferd voor de macht en ik ben daar niet toe bereid. Ik wil het Rusland-Oekraïne conflict de-escaleren en neemt afstand van de extreme oorlogszuchtige positie van de ID-groep.’

De Graaff werd vorige week door de ID-fractie geschorst vanwege zijn standpunten over de NAVO en de oorlog in Oekraïne. In de ID-groep zitten onder meer Alternative für Deutschland, de Lega Nord, Rassemblement National en Vlaams Belang.

Forum voor Democratie behaalde in 2019 drie zetels bij de Europese Verkiezingen. Maar deze drie Europarlementariërs zijn inmiddels overgelopen naar FvD-afsplitsing JA21. Marcel de Graaff, oorspronkelijk een PVV’er, liep in de tussentijd over naar FvD, waardoor die partij alsnog met een zetel vertegenwoordigd is in het Europarlement.

Forum voor Democratie zegt vierkant achter het Rusland van Vladimir Poetin te staan. In een geruchtmakende video noemde FvD-leider Thierry Baudet vorige week Poetin een held, die de strijd aanbindt met de ‘globalisten’.  Ook noemde Baudet zijn tegenstanders ‘reptielen’. Volgens critici bedoelt hij eigenlijk Joden; volgens hemzelf gaat het om ‘verachtelijke’ mensen.

In 2014 veroverde Rusland de Krim en viel het de Donbas binnen. In maart 2022 volgde een tweede invasie. Inmiddels zijn meer dan drieduizend Oekraïense burgers omgekomen.

- Advertentie -