21.2 C
Amsterdam

Gab-CEO en adviseur Republikeinse gouverneurskandidaat deelt Jodenhaat

Lees meer

Andrew Torba, CEO van het alternatieve sociale medium Gab én adviseur van de Republikeinse gouverneurskandidaat Doug Mastriano (Pennsylvania), bezondigt zich op reguliere basis aan ongebreideld antisemitisme. Dat meldt de Amerikaanse website Media Matters.

Gab, opgericht in 2016, is een alternatief social medium dat racistische en antisemitische toelaat en daarmee een vrijhaven voor extreemrechts. De extreemrechtse terrorist Robert Gregory Bowers was actief op Gab en schreef daarop antisemitische berichten. In 2018 pleegde Bowers een aanslag op een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh.

Gab-directeur Torba (3,6 miljoen volgers) zelf verspreidt ook racistische en antisemitische content. Hij deelde een video die Joden verantwoordelijk houdt voor ‘genocide’ op witte mensen. Deze samenzweringstheorie komt erop neer dat Joden achter de schermen de aanjagers zouden zijn van een groot ‘omvolkingsproject’, waarbij migranten de – overwegend witte – westerse landen ‘overnemen’ en abortus, lage geboortecijfers en interraciale huwelijken bij witte mensen gestimuleerd worden.

Torba loofde ook een gebruiker die Gab prees om de mogelijkheid om op dit platform ‘verschillende meningen over de Holocaust’ te uiten. Ook prees hij gebruikers die zeggen dat Joden verantwoordelijk waren voor abortus, dat Joden Jezus hebben vermoord dat de Oekraïense democratie net zo ‘nep, Joods en homo’ is als de Amerikaanse democratie.

Torba adviseert gouverneurskandidaat Douglas Mastriano, een Republikeinse hardliner, bondgenoot van oud–president Donald Trump en QAnon-aanhanger.

QAnon is een internetcomplottheorie die in 2017 de uiterste rechtervleugel van de VS veroverde. Aanhangers beweren dat Trump een geheime strijd voerde tegen een kliek van satanische pedofielen en zijn ‘deep state’-medewerkers.

Op Trump-rally’s komen nog steeds bezoekers met T-shirts met QAnon. Een peiling wees vorig jaar uit dat één op de vier Republikeinse stemmers in de theorie gelooft.

- Advertentie -