14.4 C
Amsterdam

Vrouwen in Gaza: alleen reizen na toestemming mannelijk familielid

Lees meer

Van een shariarechtbank in de door Hamas geregeerde Gazastrook mogen vrouwen niet langer zelfstandig reizen.

Ze moeten hiervoor eerst toestemming krijgen van een mannelijke voogd, gewoonlijk de vader of een ander ouder mannelijk familielid. De toestemming moet bij de rechtbank worden geregistreerd, maar de man hoeft de vrouw niet te vergezellen op de reis.

De uitspraak lijkt op de zogenaamde voogdijwetten die lang bestonden in het ultraconservatieve Saoedi-Arabië, waar vrouwen werden behandeld als minderjarigen die de toestemming van een echtgenoot, vader of zelfs een zoon nodig hadden om een paspoort aan te vragen en naar het buitenland te reizen. Het koninkrijk heeft die beperkingen in 2019 echter versoepeld.

De beslissing leidt tot veel ophef op social medoa. De Palestijnse Volkspartij, een kleine linkse groepering, roept Hamas op om het besluit terug te draaien. Volgens vrouwenrechtenactivist Zainab al-Ghunaimi is de uitspraak in strijd met de Palestijnse wet, die gelijke rechten toekent aan volwassenen, en gaan de mensenrechten in de Gazastrook hard achteruit.

De Gazastrook wordt door Israël en Egypte van de buitenwereld afgesloten, waardoor het kleine gebied volgens pro-Palestijnse activisten de grootste openluchtgevangenis ter wereld is. De inwoners van Gaza hebben het zwaar, helemaal nu tijdens de coronacrisis.

In Israël zijn nu veel mensen gevaccineerd, maar volgens mensenrechtenorganisaties krijgen Palestijnen geen vaccins. Gisteren beschuldigde de Palestijnse Autoriteit op de Westbank Israël er nog van het transport van coronavaccins naar de Gazastrook tegen te houden.

- Advertentie -