20.4 C
Amsterdam

Gazanen in opvangcentra lopen besmettelijke ziekten op

Lees meer

In opvangplekken in Gaza zijn besmettelijke ziekten uitgebroken, als gevolg van ondervoeding en het gebrek aan schoon drinkwater en persoonlijke hygiëne.

Dit bericht Middle East Monitor. Er is sprake van een aanzienlijke toename of een verhoogd risico op een uitbraak van sommige overdraagbare ziekten en aandoeningen. Het gaat onder meer om diarree, waterpokken, geelzucht en hygiëne gerelateerde aandoeningen zoals luizen en schurft.

In opvangcentra moeten mensen urenlang wachten voordat ze naar de toilet kunnen, op andere plekken zijn er helemaal geen toiletten beschikbaar. Verder functioneren slecht 11 van de 36 ziekenhuizen in Gaza, hoewel de diensten beperkt zijn. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt slechts één van deze ziekenhuizen in het noorden van de Gazastrook.

Volgens de VN-organisatie UNRWA zijn 1,9 miljoen mensen in Gaza, bijna 85 procent van de bevolking, ontheemd. 1,3 miljoen van hen worden opgevangen in een van de 155 UNRWA-faciliteiten in Gaza.

De autoriteiten in Gaza stellen dat er sinds 7 oktober 17.787 doden zijn gevallen en 50.897 gewonden. Critici zeggen dat deze schattingen veel te hoog zijn, maar uit onderzoek blijkt dat deze schattingen juist te laag zijn, schrijft Frankfurter Allgemeine Zeitung. Omdat ziekenhuizen in Gaza met personeelstekorten kampen kunnen ze niet alle doden meer tellen. Pas als de wapens zwijgen, kunnen alle doden geteld worden.

- Advertentie -