21.4 C
Amsterdam

‘Geheim wapen’: neonazi’s juichen coronavirus toe

Lees meer

Terwijl tienduizenden mensen doodgaan en de wereld voor een groot deel is stilgevallen, zijn veel neonazi’s juist blij met de uitbraak van het coronavirus. COVID-19 zien ze als hun ‘geheime wapen’ om samenlevingen te doen instorten, een zondebok te zoeken in minderheden en om doelbewust Joden te infecteren.

De Arabische nieuwszender al Jazeera sprak met sociologe Cynthia Miller-Idriss, een deskundige op het gebied van rechtsextremisme. Volgens haar versterkt de coronapandemie niet alleen apocalyptische ideeën, maar zorgt de onzekerheid die het virus teweegbrengt ook voor een vruchtbare grond voor pleidooien voor radicale verandering.

Neem de Zweedse afdeling van de neonazistische Noordse Verzetsbeweging. Die zegt op haar site dat het virus ‘precies datgene [kan] zijn wat we nodig hebben om een echte nationale opstand te beginnen. Op de verrotte fundamenten van vandaag kunnen we geen samenleving bouwen die duizend jaar zal standhouden.’

Neonazi’s in Duitsland hebben andere motieven om de corona-uitbraak met open armen te ontvangen. De beweging Die Rechte ziet dit als gelegenheid om alle Duitse grenzen voorgoed dicht te gooien voor niet-Europeanen.

De Oekraïense Azov-beweging grijpt COVID-19 aan om een zondebok aan te wijzen: de uitbraak in Italië zou niet de fout van witte mensen zijn, maar van etnische minderheden in Italië.

Of neem de bekende Amerikaanse neonazi Timothy Wilson, die de uitbraak van het virus als gecreëerd door Joden ziet – of, beter gezegd, zag: Wilson overleed eerder deze week na een vuurgevecht met de FBI.

Nog meer neonazi’s hebben het, zoals bekend, voorzien op Joden. De internationale neonazigroep Feuerkrieg Division vraagt haar leden via appjes om, als ze het virus hebben, opzettelijk Joden te besmetten.

Een neonaziwebsite in de Verenigde Staten roept mensen op om expres te kuchen op deurkrukken van synagogen, in de hoop dat Joden besmet zullen raken met het coronavirus.

Niet voor niets blijkt uit een memo van het Amerikaanse ministerie van Justitie dat iedereen die doelbewust het virus verspreidt kan worden aangeklaagd onder de anti-terrorismewet. ‘Het lijkt erop dat het virus wordt gezien als een ‘biologisch middel’, aldus het ministerie.

- Advertentie -