22.3 C
Amsterdam

Gemeente Ede: NTA ging zonder ons medeweten undercover in moskeeën

Lees meer

De gemeente Ede zegt niets te weten van de undercoveracties van onderzoeksbureau NTA in de moskee in die gemeente. Dat schrijft Binnenlands Bestuur.

De gemeente Ede zegt weliswaar op de hoogte te zijn geweest van dat er een onderzoek werd gedaan, maar niet dat het om een undercoveronderzoek ging.

Vrijdag werd bekend dat het particuliere onderzoeksbureau NTA in minstens tien gemeenten op vermoedelijk illegale wijze aan zijn informatie was gekomen, namelijk door undercoveronderzoek in moskeeën en andere islamitische organisaties.

Vijf jaar gelden zou er met het onderzoek in Ede zijn begonnen, nadat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) er bij de gemeente op aandrong polarisering en radicalisering in de gaten te houden. In die tijd was er veel aandacht voor dit thema, vanwege Nederlandse jongeren die naar Syrië afreisden om zich bij IS aan te sluiten.

Ede zegt te gaan uitzoeken wat er precies is misgegaan. Zondag heeft er al een gesprek met de islamitische gemeenschap plaatsgevonden. ‘We begrijpen dat ze het rapport zien als inbreuk op hun privacy. We nemen de zorgen en vragen uiterst serieus’, aldus de gemeente.

- Advertentie -