14.4 C
Amsterdam

Gespot op klimaatprotest: Black Lives Matter, vlaggen Palestina en BIJ1

Lees meer

Het klimaatprotest gisteren in Rotterdam werd door sommigen intersectioneel aangevlogen. Er werd ‘Black Lives Matter’ gescandeerd en enkelen zwaaiden met vlaggen van Palestina en BIJ1. Ook hekelden sommigen organisaties als het Wereld Natuur Fonds, die racistisch zouden zijn.

Duizenden mensen demonstreerden gisteren tijdens een klimaatmars in Rotterdam. ‘Het decolonise & anti racism-blok loopt voorop’, twitterde een van de aanwezigen verheugd.

Demonstranten scandeerden ‘Black Lives Matter’ en droegen een spandoek met de tekst ‘White supremacy kills people & the planet’. Ze beschuldigden groene NGO’s als het Wereld Natuur Fonds van racisme, omdat deze organisaties te ‘wit’ zouden zijn.

Ook de Verenigde Naties, de VVD en groene media kregen ervan langs. De VN zou zich schuldig maken aan koloniale klimaatpolitiek, de VVD zou een oorlog voeren tegen gelijkheid en de groene media zouden zich schuldig maken aan het witwassen van klimaatverandering.

Er waren ook vlaggen te zien van Palestina, BIJ1 en West-Papua. Met die laatste vlag toonden activisten solidariteit met inheemse volken die slachtoffer zijn van de klimaatverandering, zoals de Papoea’s in Westelijk Nieuw-Guinea.

Rechtse twitteraars hebben stevige kritiek op de klimaatdemonstratie, omdat die door antiracisme-activisten zou zijn ‘gekaapt’. Maar ook vanuit linkerzijde klinkt kritiek vanwege de steunbetuiging aan West-Papua: die is ‘niet dekoloniaal’, volgens een linkse twitteraar. Het separatisme van de Papoea’s gaat ten koste van Indonesië. ‘Dit zorgt alleen maar voor schadelijke chaos.’

- Advertentie -