20.7 C
Amsterdam

Gevangen Koerdische leider Demirtas: ik bemoei mij niet langer met politiek

Lees meer

De Koerdische politicus Selahattin Demirtas zegt dat hij zich ‘in dit stadium’ niet langer met de Turkse politiek bemoeien zal. De oud-leider van de pro-Koerdische partij HDP zit sinds 2016 achter de tralies, vanwege politiek gemotiveerde beschuldigingen.

‘Hoewel ik de strijd vanuit de gevangenis zal voortzetten met dezelfde veerkracht als elke kameraad, verlaat ik nu de actieve politiek’, twitterde Demirtas gisteren.

Demirtas deed zijn uitspraken op een kritiek moment. Afgelopen zondag scandeerden aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan tijdens diens overwinningsspeech dat Demirtas opgehangen moest worden. Hij reageerde hier met humor op: ‘Jullie kunnen niet eens mijn jas ophangen’, twitterde hij.

De pro-Koerdische politicus zit al zeven jaar vast, op beschuldiging van terrorisme. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Demirtas op politieke gronden gevangen zit, maar Turkije is niet van plan om hem vrij te laten.

Demirtas deed in 2014 en in 2018 vanuit de gevangenis opnieuw mee aan de Turkse presidentsverkiezingen. Beide keren won Erdogan, die in 2023 in de tweede ronde opnieuw won.

- Advertentie -