5.9 C
Amsterdam

Gevangen Koerdische politicus weigert bezoek vanwege vernederende fouilleringspraktijken

Lees meer

De gevangen Koerdische politicus Selahattin Demirtas weigert bezoekers te ontvangen in de gevangenis. Hij protesteert daarmee tegen nieuwe,  vernederende fouilleringspraktijken, aldus de Turkse nieuwssite Duvar.

De Koerdische politicus zou, volgens de nieuwe regels van het ministerie, elke keer dat hij bezoekers ontvangt en weer terugkeert naar zijn cel zijn schoenen voor de veiligheidscamera’s moeten uitdoen, die dan door de beveiliging worden doorzocht.

‘Mijn client verklaart dat hij dit soort vernederende pestpraktijken nooit zal accepteren en daarom vanaf vandaag geen familie, advocaat en parlementsleden zal accepteren’, schrijft de advocaat van de politicus Ramazan Demir op sociale media.

De pro-Koerdische partij DEM (Democratie en Gelijkheid) heeft het ministerie van Justitie verzocht om ‘de beledigende en rechteloze praktijk’ te stoppen. Volgens de partij zou het striktere gevangeniswezen bedoeld zijn om de lokale verkiezingscampagne te frustreren.

Demirtas zit al sinds november 2016 vast. De politicus zou volgens de Turkse president Erdogan een terrorist zijn die samenwerkt met de verboden PKK, de gewapende Koerdische militanten die op de terreurlijst staat van Turkije, de VS en EU. Meerdere rechterlijke uitspraken van het Europees Hof voor de Mensenrechten pleiten echter voor de vrijlating van Demirtas. Er zou geen bewijs zijn voor de Turkse terreurbeschuldigingen en dat de politicus zou om politieke redenen vastzitten.

- Advertentie -