16.6 C
Amsterdam

Gevangen Turks-Koerdische leider: PKK moet wapens neerleggen

Lees meer

De gevangen Turks-Koerdische politicus Selahattin Demirtas vindt dat de PKK de wapens moet neerleggen. Dit zegt hij tegen het online platform T24.

Demirtas is voormalig leider van de pro-Koerdische partij HDP. Die partij dreigt nu verboden te worden wegens ‘banden met de PKK’, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat. De staat heeft Demirtas en veel andere politici van de HDP in de gevangenis gegooid wegens ‘terreurbanden’.

Demirtas houdt vol dat hij noch de HDP banden hebben met de PKK: ‘We moeten dit aan het Turkse publiek kunnen uitleggen. Een partij die een democratische politiek voert, kan geen connectie hebben met een gewapende organisatie.’

Demirtas wil voor de Koerdische kwestie een oplossing gebaseerd op ‘dialoog en onderhandeling’, in plaats van op ‘militaire operaties’. Daarom moet de PKK de wapens neerleggen, vindt Demirtas. Maar ook moet de regering het isolement van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan beëindigen, ‘omdat Öcalan de persoon is die de PKK kan overtuigen’.

Demirtas zit sinds 2016 in de gevangenis. Hem hangt een gevangenisstraf van honderden jaren boven het hoofd. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt dat Demirtas op politieke gronden gevangen zit en eist dat hij onmiddellijk vrijgelaten moet worden.

- Advertentie -