15.5 C
Amsterdam

Gevangen Turks-Koerdische leider steunt protest Iran: scheert hoofd kaal

Lees meer

De gevangen Turks-Koerdische politicus Selahattin Demirtas heeft zijn hoofd kaalgeschoren. Hij zegt daarmee de protesten in Iran te steunen.

De protesten braken tien dagen geleden uit nadat de Iraanse ‘zedenpolitie’ de Koerdische Mahsa Amini (22) gevangen nam, omdat ze haar ‘hoofddoek niet goed op’ zou hebben, waarna ze onder verdachte omstandigheden overleed. Sommige Iraanse vrouwen doen niet alleen uit protest hun hoofddoek af, maar knippen ook hun haren deels af.

Ook de eveneens gevangen Koerdische politicus Selcuk Mizrakli heeft zijn haren uit protest afgeschoren. De Koerdische politieke gevangenen schrijven:

‘Vanuit de bodem van onze harten, voelen we de pijn van Mahsa Amini die door de Iraanse zedenpolitie is vermoord, alleen maar omdat een plukje haar te zien was.’

Demirtas ziet in de protesten een teken aan de wand voor ‘alle tirannieke systemen van onderdrukking’ die ‘vroeg of laat’ zullen ineenstorten.

Demirtas zit levenslang achter de tralies vanwege terrorisme-aanklachten gerelateerd aan de Koerdische PKK, die hij zelf altijd heeft ontkend. Volgens het Europese Hof voor de Mensenrechten zit Demirtas op politieke gronden vast en moet hij daarom vrijkomen.

- Advertentie -