13.7 C
Amsterdam

Gevangenisstraf voor verspreiden van beelden Christchurch

Lees meer

Beelden van de aanslag op moslims in Christchurch, waarbij op 15 maart dit jaar 51 mensen om het leven kwamen, werden doelbewust verspreid door Philip Arps. De zakenman uit Nieuw-Zeeland, een zelfverklaarde rechtsextremist, is veroordeeld tot 21 maanden cel.

Vier dagen na de aanslag werd de 44-jarige Philip Arps opgepakt. Hij had na de aanslag beelden en de livestream van de aanval gedeeld, waaronder ook bewerkte beelden met een teller die het aantal slachtoffers bijhield.

Arps is door de rechter veroordeeld voor hatecrime(haatmisdrijf) tegen de moslimgemeenschap. De zakenman verheerlijkte niet alleen de terroristische aanslag maar had zichzelf bovendien vergeleken met Rudolf Hess, tot 1941 de rechterhand van Adolf Hitler. Arps’ advocaat is van mening dat de rechter niet had moeten kijken naar de denkbeelden van Arps maar naar zijn daadwerkelijk handelingen. Arps deelde de beelden via dertig mensen.

De aanslag op moslims in Christchurch was vermoedelijk het werk van de negenentwintigjarige Australische rechtsextremist Brenton Tarrant, die zich heeft laten inspireren door de Noorse terrorist Anders Breivik. In totaal worden Tarrant nu eenenvijftig aanklachten van moord, veertig van poging tot moord en een van terrorisme ten laste gelegd. Op 4 mei 2020 zal het proces tegen Tarrant beginnen.

- Advertentie -